Házilag készült lenmagvas minipogácsa . Nagyon finom puha tejfölös tésztából.
Mézünk a levendulával ötvözve kiváló nyugtató, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, immunrendszer erősítő. A virág antibakteriális, fertőtlenítő hatású, de elsősorban lazító, nyugtató hatásáról ismert. Fogyasztása elsősorban önmagában nagy élmény: a vajas-mézes kenyér, a müzlibe vagy túrókrémbe kevert levendulás méz is nagyszerű. Egyszerű, ám igen finom desszert a levendula mézzel lecsorgatott friss gyümölcs.
Az Omega-3-zsírsavakban és vitaminokban gazdag dió, mandula és török mogyoró hatásának kombinálása a méz jótékony tulajdonságaival. Élvezeti értéke kiemelkedő. • Antioxidánsokban gazdag. • Rendkívüli omega-3-forrás. • Gyulladáscsökkentő hatású. • Óvja a bélrendszert. • Csökkentheti egyes rákos megbetegedések kockázatát. • Segíti az éhség- és a testsúly szabályozást.
A mákot értékes gyógynövényként tartjuk számon, hiszen rendszeres fogyasztása kifejezetten jó a csontritkulás megelőzésében (Nyolcszor annyi kalciumot tartalmaz, mint a tej és a kalcium felszívódását segítő foszfor és magnézium is van benne). A mák még inkább hatásos az egyébként is a csontritkulást megelőző repcemézbe keverve, mely kitűnő környezetet nyújt ahhoz, hogy a kalcium felszívódjon az emberi szervezetben.
A mandula a világ legjobb E-vitamin forrásai közé tartozik, és a mandulafogyasztás számos egészségügyi előnnyel jár. A mandula rendszeres fogyasztása elősegítheti a megfelelő vércukorszintet. Alacsony szénhidráttartalmú, de egészséges zsírokban, fehérjében és rostokban gazdag, így ideális választás a cukorbetegek számára. Magnéziumban is rendkívül gazdagok, amely ásványi anyag sok embernek hiányzik. Az alacsony magnéziumszint befolyásolhatja a magas vérnyomást, így ez egy újabb érv amellett, hogy a mandulát beillesszük az étrendünkbe. Emellett napi egy-két marék mandula elfogyasztása segíthet a koleszterinszint csökkentésében.
Májproblémák - Kutatások szerint a máriatövis úgy védi a májsejteket, hogy megakadályozza számos káros méreganyag beáramlását és elősegíti a sejtekben ragadt toxinok eltávolítását. A szilimarin antioxidáns hatással rendelkezik, így segíti a májregenerálódását. A máriatövis magja magas antioxidáns flavonoid tartalmú, mely neve a silymarin. A slymarin csökkentheti a daganat kialakulásának kockázatát azáltal, hogy fellendíti az immunrendszert. A máriatövis védő tulajdonságai kiválóan segíthetik a bőrt is, csökkenthetik az öregedés látható jeleit. Fogyasztásával könnyen megelőzhetőek a bőr különböző károsodásai, például sötét foltok, ráncok és elszíneződések. Ezek az antioxidáns hatások hasznosak ugyanúgy a szemek az ízületek és az izmok egészséges fenntartásához is.