Nevét a levél színéről kapta. Tarackoló gyökerű évelő növény. Friss hajtásvégeit használjuk. Minél többet bágjuk a növényt, annál bokrosabb lesz. A frissen fel nem használt leveleket szárítsuk meg, majd morzsoljuk és légmentesen lezárva tartsuk.
"Fahéj illatú" bazsalikom. Egynyári növény, cserépben is nevelhető. Zöld színű bazsalikom intenzív ízzel. A cserepes, bokros növény ősszel a konyhában is tovább nevelhető, amennyiben kap elegendő fényt.
Egynyári fűszernövény. Vörös levelű változata. Cserépben is nevelhető. Felhasználása megegyezik a zöld bazsalikoméval. Többféle bazsalikomot használva a konyhában egy vidám színkavalkád érhető el. Legintenzívebben az ízét a főtt ételeknél akkor érjük el, ha utolsó pillanatban adjuk az ételhez.
Akár 150 cm magasra is megnövő, évelő, fásodó szárú növény. Sárga virága és a száron maradó termése miatt a fűszerkertünk dísze is lehet.
Szárazságtűrő, évelő növény. Cserépben is nevelhető. Zsenge leveleit szedjük. Kesernyés íze miatt likőröket is ízesíthetünk vele.
120-150 cm magas, tarackoló gyökerű, évelő növény. Viragzás előtt leszedve adja a legjobb ízét. Leveleit használhatjuk frissen, szárítva-morzsolva, sóban illetve ecetes vízben eltéve is.