A zab könnyen emészthetősége és magas rosttartalma miatt az anyagcsere legjobb barátja, emellett komoly szerepet kap az emésztés folyamataiban is, valamint megelőzi az elhízást és a székrekedést is. Különösen jót tesz a vastagbélnek, így a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is csökkenti. A megfelelő vitamin- és ásványi anyag-bevitel mindenki számára kulcsfontosságú, ám a rendszeresen fizikai aktivitást végzők esetében ez halmozottan igaz. A jó hír az, hogy a zab egy igen értékes gabona, hiszen nagy mértékben tartalmaz vitaminokat, például magnéziumot, foszfort, rezet, B1-vitamint, vasat, szelént, mangánt és cinket.
A zsálya illóolajokat, cseranyagokat, keserűanyagokat, valamint triterpéneket, flavonoidokat tartalmaz. Ezeknek köszönhetően számos gyógyhatása ismert: antibiotikus, gyulladásgátló, görcsoldó, szabályozza a verejtékképződést, enyhíti a puffadást, segíti az emésztést. Jól alkalmazható légúti panaszokra, torokfájásra. Emellett nyugtató és memóriajavító hatással is rendelkezik. Nem csak fűszerként vagy teaként fogyaszthatjuk: amellett, hogy számos gyógyhatása ismert, még finom is a zsálya szörp! Mivel gátolja a tejképződést, így nem javasolt szoptatás idején, illetve kismamáknak, kisgyermekeknek 2 év alatt. Továbbá nem javasolt alacsony vérnyomás esetén. Túlzott vagy hosszantartó fogyasztása sem javasolt.