A rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet (pl. RL 60; RL 90; RL 125; RL 190) leginkább kenyérsütéshez használják. Vitalizáló, immunerősítő hatású, növeli a fizikai erőnlétet. Gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban. A rozs sikértartalma jóval kisebb a búzáénál, ezért a rozsliszttel, rozslisztből készült kenyér tömörebb és sötétebb a tisztán búzalisztből készülteknél. A rozslisztet célszerű más lisztekkel keverni. Fajtái a fehér rozsliszt , világos rozsliszt, amelyben alacsony a maghéj tartalom, sötét rozsliszt, amely magas maghéjtartalmú, illetve a teljes kiőrlésű rozsliszt, amely a rozsszem minden összetevőjét tartalmazó liszt.
Rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezetünkre: csökkenti a koleszterinszintet, serkenti a vérkeringést, tisztítja az érfalakat, méregtelenít és segíti az emésztést. A rozs kitűnő izomerősítő hatással is rendelkezik,és javítja az erőnlétet is.
Erősíti a szívizmot és az idegrendszert, máj és epebántalmakat is enyhít, jó méregtelenítő hatású. Továbbá jó antioxidáns, sejtmegújító hatású, erősíti az idegszöveteket és a szívizmot, gátolja a véralvadást. A szezámmagban rejlő jótékony és magas olajtartalom eredményesen akadályozhatja meg a melanoma növekedését is.
A szőlőmagőrlemény por állagú, kellemes szőlő ízű, hatékonyan felszívódik a szervezetben, tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Gyulladáscsökkentő, élénkítheti az agyműködést, erősíti az immunrendszert, csökkentheti a koleszterinszintet, megakadályozhatja az érelmeszesedést, védheti a szaruhártyát.
A szőlőmagőrlemény por állagú, kellemes szőlő ízű, hatékonyan felszívódik a szervezetben, tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Gyulladáscsökkentő, élénkítheti az agyműködést, erősíti az immunrendszert, csökkentheti a koleszterinszintet, megakadályozhatja az érelmeszesedést, védheti a szaruhártyát.
A tápiókaliszt természetes módon gluténmentes, ezért a lisztérzékenyek és a gluténmentes diétát folytatók körében kiemelkedően kedvelt. Az ősi élelmiszer nemcsak tápláló, hanem könnyen emészthető is, ami különösen fontos lehet a gyomor- és bélrendszeri problémákkal küzdők számára. Emellett a tápiókaliszt gazdag energiaforrás, amely gyorsan felszívódik, így ideális választás lehet sportolók és aktív életmódot folytatók számára is. Ahogy egyre inkább felfedezzük a tápiókaliszt előnyeit, érdemes megismerkednünk a felhasználási lehetőségeivel is, amelyek széles spektrumot ölelnek fel, az édes és sós ételektől kezdve a különféle desszertekig.
A durumliszt magasabb fehérjetartalmának és alacsonyabb glikémiás indexének köszönhetően a szénhidrátok lassabban szívódnak fel. Ez azt jelenti, hogy fokozatosan biztosít energiát, és nem okoz hirtelen vércukorszint-ingadozást, mint a hagyományos búzaliszt.
A tökmagliszt magas magnéziumtartalma miatt jótékonyan hat az idegrendszeri folyamatokra is. Ahogy a tökmag, úgy a tökmagliszt is jó E-vitamin forrás. Az E-vitamin jótékony hatású a szív- és érrendszeri panaszokra.
A magyar tönkölygabonának nagyon jó adottságai vannak. Remek vitaminforrás, klorofillt és sokféle enzimet tartalmaz. Méregteleníti a szervezetet, és növeli az energiaszintünket, továbbá kiüríti a szervezetünkből a savas anyagcsere- és bomlástermékeket. Az emberi szervezetre sokkal kedvezőbb hatása van, mint a sima, hagyományos búzának, búzalisztnek. A szakemberek azt mondják, hogy a hagyományos gabonát adalékanyagok és ízfokozók nélkül is csak 24-30 százalékban emészti meg a szervezet, míg a tönkölybúzából készült kenyér kevesebb ballasztanyagot és sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaz. Tíz deka tönkölykenyérben átlagosan 13-15 g fehérje,58-64 g szénhidrát és 3 gramm zsír van. Ez a fajta kenyér sokáig eltartható, és tíz dekagramm belőle fedezi egy felnőtt napi fehérje-, vitamin- és ásványianyag-szükségletétnek egy részét. Kifejezetten ajánlott a tönkölybúza lisztből készült kenyér vegetáriánusoknak, mivel rendelkezik azzal a teljes értékű aminósavval, ami a húsban található. Cukorbetegek számára kifejezetten ajánlják, mivel a klinikai kísérletek igazolják, hogy a tiszta tönkölybúza fogyasztói között javul a cukorbetegségben szenvedők állapota, némely betegeknél a gyógyszeradag is csökkenthető. A tönkölyliszt fehérjetartalma magasabb a hagyományos búzáénál, az aminosav tartalma is lényegesen nagyobb. Vitamin- és ásványi-anyag tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne majdnem minden B-vitamin a B12-vitamin kivételével. Réz-, vas-, mangán- és cinktartalma is meghaladja a közönséges búzáét. Kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma szintén számottevő, ezért igen népszerű az egészséges táplálkozás hívei körében.
A magyar tönkölygabonának nagyon jó adottságai vannak. Remek vitaminforrás, klorofillt és sokféle enzimet tartalmaz. Méregteleníti a szervezetet, és növeli az energiaszintünket, továbbá kiüríti a szervezetünkből a savas anyagcsere- és bomlástermékeket. Az emberi szervezetre sokkal kedvezőbb hatása van, mint a sima, hagyományos búzának, búzalisztnek. A szakemberek azt mondják, hogy a hagyományos gabonát adalékanyagok és ízfokozók nélkül is csak 24-30 százalékban emészti meg a szervezet, míg a tönkölybúzából készült kenyér kevesebb ballasztanyagot és sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaz. Tíz deka tönkölykenyérben átlagosan 13-15 g fehérje,58-64 g szénhidrát és 3 gramm zsír van. Ez a fajta kenyér sokáig eltartható, és tíz dekagramm belőle fedezi egy felnőtt napi fehérje-, vitamin- és ásványianyag-szükségletétnek egy részét. Kifejezetten ajánlott a tönkölybúza lisztből készült kenyér vegetáriánusoknak, mivel rendelkezik azzal a teljes értékű aminósavval, ami a húsban található. Cukorbetegek számára kifejezetten ajánlják, mivel a klinikai kísérletek igazolják, hogy a tiszta tönkölybúza fogyasztói között javul a cukorbetegségben szenvedők állapota, némely betegeknél a gyógyszeradag is csökkenthető. A tönkölyliszt fehérjetartalma magasabb a hagyományos búzáénál, az aminosav tartalma is lényegesen nagyobb. Vitamin- és ásványi-anyag tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne majdnem minden B-vitamin a B12-vitamin kivételével. Réz-, vas-, mangán- és cinktartalma is meghaladja a közönséges búzáét. Kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma szintén számottevő, ezért igen népszerű az egészséges táplálkozás hívei körében.
Az útifűmaghéj egy emészthetetlen étkezési rost, amely vízzel keveredve saját tömegének mintegy tízszeresét is képes magába szívni. Zselatinszerű anyaggá duzzadva végighalad a bélrendszeren, kitisztítja a lerakódott salakanyagokat, méreganyagokat. Megszüntetheti az emésztési problémákat, helyreállítja a bélflóra egészséges egyensúlyát. Az útifűmaghéj egy természetes étkezési rost, amely nagyon hasznos lehet emésztési problémáknál, magas vércukorszint vagy magas koleszterinszint esetén. Fogyókúra kiegészítésére is ajánlott, mert csökkenti az étvágyat, serkenti az anyagcserét, kitisztítja a lerakódott salakanyagokat.