A Chiamag nagyon fontos forrása a többszörösen telítetlen zsírsavaknak. A magas omega3 és hozzá arányos omega6 zsírsav tartalma miatt a chiamag fogyasztása jelentős szerepet tölthet be a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák, a depresszió megelőzésében, továbbá hatékonyan javítja a vér koleszterinszintjét.
A csicseriborsó rendszeres fogyasztása segíthet a bélflóra egészségének megőrzésében, és hozzájárulhat a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez is. Mivel a csicseriborsó rendkívül gazdag rostokban, segít stabilizálni a vércukorszintet és javítja az emésztést is.
Vitaminokban (A, B, C, D és E) gazdag, és ásványianyag-tartalma is jelentős: kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, alybdenum és króm is van benne.A népi gyógyászat különböző formákban tetőtől talpig szinte minden szervünkre jó hatásúnak tartja az agyműködés serkentésétől kezdve a légutak gyulladásos betegségeinek, köztük a hörghurutnak az enyhítésén át az emésztőrendszer számos problémája mellett a legkülönbözőbb bőrpanaszokig, ízületi megbetegedésekig. Ajánlják természetes gyulladásgátlónak is, például külsőleg ekcéma, bőrgyulladások, kelések, furunkulusok kezelésére, de belsőleg is, a legkülönbözőbb légző- és emésztőszervi megbetegedések esetén is a nyálkahártyák regenerálására.
Erősíti a szívizmot és az idegrendszert, máj és epebántalmakat is enyhít, jó méregtelenítő hatású. Továbbá jó antioxidáns, sejtmegújító hatású, erősíti az idegszöveteket és a szívizmot, gátolja a véralvadást. A szezámmagban rejlő jótékony és magas olajtartalom eredményesen akadályozhatja meg a melanoma növekedését is.