A barna rizs jó kálcium- és magnéziumforrás, amivel segíti a megfelelő vérkeringést, az izmok és a csontok felépítését. Emellett tartalmaz foszfort, káliumot, szelént. A B-vitaminok közül sok benne a B1 és a B2 vitamin. C-vitaminban is gazdag.
A durumliszt magasabb fehérjetartalmának és alacsonyabb glikémiás indexének köszönhetően a szénhidrátok lassabban szívódnak fel. Ez azt jelenti, hogy fokozatosan biztosít energiát, és nem okoz hirtelen vércukorszint-ingadozást, mint a hagyományos búzaliszt.
A Graham-liszt kiemelkedő rosttartalmáról ismert, ami különösen jótékony hatással van az emésztésre. A rostok elősegítik a bélmozgást, megelőzik a székrekedést, és hozzájárulnak az egészséges bélflóra fenntartásához.
A kukoricának összehúzó, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő és tonizáló hatása van. Mivel többféle B-vitamint tartalmaz, hatékonyan csökkenti a stresszt, jótékony hatással van az idegrendszer és az izmok működésére is. A- és E-vitamin tartalma miatt véd a skelorizis multiplex ellen, csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kockázatát. Segíti a sejtek megújulását, sőt kálium tartalma miatt segíti a szív egészségét is. Ha kenyér helyett puliszkát fogyasztunk, csökkenthetjük a savtúltengést, és a gyomorfekély tüneteit. Mérsékelt fogyasztása által a zsírlebontás is beindulhat, hiszen olyan molekulákat tartalmaz, melyek ösztönzik a folyamatot. A kukorica liszt magas A-vitamin tartalma miatt kiváló antioxidáns, és az anyagcserét is serkenti. Cukorbetegeknek is ajánlott fogyasztani, mivel szabályozza a vércukorszintet. Beindítja a szervezet méregtelenítését, erősíti az immunrendszert, véd a tüdő-és vastagbélrák ellen, serkenti az agy működésének az egészségét
A rizsliszt, mivel nem tartalmaz glutént, biztonságos azok számára, akik nem tolerálják ezt az anyagot, vagy cöliákiában szenvednek. Rizsliszt bőségesen tartalmaz vitaminokat: B-1 vitamin, szénhidrátok energiává alakításában résztvevő enzimekhez szükséges, amely részt vesz a szénhidrát-anyagcserében, B-2 vitamin, megelőzi a gyulladásos folyamatok kialakulását és erősíti az idegrendszer, B-3 vitamin, csökkenti a rossz koleszterin szintet, ezáltal gátolja a szívrendszeri betegségek kialakulását, B-6 vitamin, legfontosabb szerepe a fehérjék átalakulásánál van. a magnézium jelenléte pozitív hatással van a csontokra, a benne lévő cink jól hat a bőrre, a hajra és a körmökre. Nyomokban tartalmaz folátokat is, amelyek a spermatogenezishez hozzájárulva támogatják a férfiak termékenységét. Folát hiány a szervezetben vezethet érelmeszesedéshez, fokozza a kockázatát a rák betegségeknek, a szív és érrendszeri betegségeknek, mint például a stroke, vagy az agyvérzés.
A rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet (pl. RL 60; RL 90; RL 125; RL 190) leginkább kenyérsütéshez használják. Vitalizáló, immunerősítő hatású, növeli a fizikai erőnlétet. Gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban. A rozs sikértartalma jóval kisebb a búzáénál, ezért a rozsliszttel, rozslisztből készült kenyér tömörebb és sötétebb a tisztán búzalisztből készülteknél. A rozslisztet célszerű más lisztekkel keverni. Fajtái a fehér rozsliszt , világos rozsliszt, amelyben alacsony a maghéj tartalom, sötét rozsliszt, amely magas maghéjtartalmú, illetve a teljes kiőrlésű rozsliszt, amely a rozsszem minden összetevőjét tartalmazó liszt.
A rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet (pl. RL 60; RL 90; RL 125; RL 190) leginkább kenyérsütéshez használják. Vitalizáló, immunerősítő hatású, növeli a fizikai erőnlétet. Gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban. A rozs sikértartalma jóval kisebb a búzáénál, ezért a rozsliszttel, rozslisztből készült kenyér tömörebb és sötétebb a tisztán búzalisztből készülteknél. A rozslisztet célszerű más lisztekkel keverni. Fajtái a fehér rozsliszt , világos rozsliszt, amelyben alacsony a maghéj tartalom, sötét rozsliszt, amely magas maghéjtartalmú, illetve a teljes kiőrlésű rozsliszt, amely a rozsszem minden összetevőjét tartalmazó liszt.
A rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet (pl. RL 60; RL 90; RL 125; RL 190) leginkább kenyérsütéshez használják. Vitalizáló, immunerősítő hatású, növeli a fizikai erőnlétet. Gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban. A rozs sikértartalma jóval kisebb a búzáénál, ezért a rozsliszttel, rozslisztből készült kenyér tömörebb és sötétebb a tisztán búzalisztből készülteknél. A rozslisztet célszerű más lisztekkel keverni. Fajtái a fehér rozsliszt , világos rozsliszt, amelyben alacsony a maghéj tartalom, sötét rozsliszt, amely magas maghéjtartalmú, illetve a teljes kiőrlésű rozsliszt, amely a rozsszem minden összetevőjét tartalmazó liszt.
A rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet (pl. RL 60; RL 90; RL 125; RL 190) leginkább kenyérsütéshez használják. Vitalizáló, immunerősítő hatású, növeli a fizikai erőnlétet. Gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban. A rozs sikértartalma jóval kisebb a búzáénál, ezért a rozsliszttel, rozslisztből készült kenyér tömörebb és sötétebb a tisztán búzalisztből készülteknél. A rozslisztet célszerű más lisztekkel keverni. Fajtái a fehér rozsliszt , világos rozsliszt, amelyben alacsony a maghéj tartalom, sötét rozsliszt, amely magas maghéjtartalmú, illetve a teljes kiőrlésű rozsliszt, amely a rozsszem minden összetevőjét tartalmazó liszt.
A durumliszt magasabb fehérjetartalmának és alacsonyabb glikémiás indexének köszönhetően a szénhidrátok lassabban szívódnak fel. Ez azt jelenti, hogy fokozatosan biztosít energiát, és nem okoz hirtelen vércukorszint-ingadozást, mint a hagyományos búzaliszt.
A magyar tönkölygabonának nagyon jó adottságai vannak. Remek vitaminforrás, klorofillt és sokféle enzimet tartalmaz. Méregteleníti a szervezetet, és növeli az energiaszintünket, továbbá kiüríti a szervezetünkből a savas anyagcsere- és bomlástermékeket. Az emberi szervezetre sokkal kedvezőbb hatása van, mint a sima, hagyományos búzának, búzalisztnek. A szakemberek azt mondják, hogy a hagyományos gabonát adalékanyagok és ízfokozók nélkül is csak 24-30 százalékban emészti meg a szervezet, míg a tönkölybúzából készült kenyér kevesebb ballasztanyagot és sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaz. Tíz deka tönkölykenyérben átlagosan 13-15 g fehérje,58-64 g szénhidrát és 3 gramm zsír van. Ez a fajta kenyér sokáig eltartható, és tíz dekagramm belőle fedezi egy felnőtt napi fehérje-, vitamin- és ásványianyag-szükségletétnek egy részét. Kifejezetten ajánlott a tönkölybúza lisztből készült kenyér vegetáriánusoknak, mivel rendelkezik azzal a teljes értékű aminósavval, ami a húsban található. Cukorbetegek számára kifejezetten ajánlják, mivel a klinikai kísérletek igazolják, hogy a tiszta tönkölybúza fogyasztói között javul a cukorbetegségben szenvedők állapota, némely betegeknél a gyógyszeradag is csökkenthető. A tönkölyliszt fehérjetartalma magasabb a hagyományos búzáénál, az aminosav tartalma is lényegesen nagyobb. Vitamin- és ásványi-anyag tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne majdnem minden B-vitamin a B12-vitamin kivételével. Réz-, vas-, mangán- és cinktartalma is meghaladja a közönséges búzáét. Kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma szintén számottevő, ezért igen népszerű az egészséges táplálkozás hívei körében.
A magyar tönkölygabonának nagyon jó adottságai vannak. Remek vitaminforrás, klorofillt és sokféle enzimet tartalmaz. Méregteleníti a szervezetet, és növeli az energiaszintünket, továbbá kiüríti a szervezetünkből a savas anyagcsere- és bomlástermékeket. Az emberi szervezetre sokkal kedvezőbb hatása van, mint a sima, hagyományos búzának, búzalisztnek. A szakemberek azt mondják, hogy a hagyományos gabonát adalékanyagok és ízfokozók nélkül is csak 24-30 százalékban emészti meg a szervezet, míg a tönkölybúzából készült kenyér kevesebb ballasztanyagot és sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaz. Tíz deka tönkölykenyérben átlagosan 13-15 g fehérje,58-64 g szénhidrát és 3 gramm zsír van. Ez a fajta kenyér sokáig eltartható, és tíz dekagramm belőle fedezi egy felnőtt napi fehérje-, vitamin- és ásványianyag-szükségletétnek egy részét. Kifejezetten ajánlott a tönkölybúza lisztből készült kenyér vegetáriánusoknak, mivel rendelkezik azzal a teljes értékű aminósavval, ami a húsban található. Cukorbetegek számára kifejezetten ajánlják, mivel a klinikai kísérletek igazolják, hogy a tiszta tönkölybúza fogyasztói között javul a cukorbetegségben szenvedők állapota, némely betegeknél a gyógyszeradag is csökkenthető. A tönkölyliszt fehérjetartalma magasabb a hagyományos búzáénál, az aminosav tartalma is lényegesen nagyobb. Vitamin- és ásványi-anyag tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne majdnem minden B-vitamin a B12-vitamin kivételével. Réz-, vas-, mangán- és cinktartalma is meghaladja a közönséges búzáét. Kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma szintén számottevő, ezért igen népszerű az egészséges táplálkozás hívei körében.