A bulgur egy rendkívül tápláló gabona, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz. Gazdag rostban, amely elősegíti az egészséges emésztést és a teltség érzetét. Ezenkívül kiváló fehérjeforrás is, amely hozzájárul az izmok és szövetek egészségének fenntartásához. A bulgur magas ásványianyag-tartalommal rendelkezik, beleértve a vasat, amely nélkülözhetetlen a hemoglobin termeléséhez és az oxigén szállításához a testben. Emellett gazdag magnéziumban, amely szerepet játszik az idegrendszer működésében és az egészséges csontok és izmok fenntartásában.
Az árpában található vas, foszfor, kalcium, magnézium, mangán és cink mind hozzájárulnak az erős és egészséges csontozat fenntartásához. Az árpában található rost, kálium, folsav és B6-vitamin, illetve az, hogy nem tartalmaz koleszterint, mind hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez. Az árpa rendkívül jó rostforrás: az elegendő rost bevitele pedig csökkenti a vér koleszterinszintjét, ez pedig csökkenti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. A szelén nem található meg sok ételben, de például az árpában van. A szelénnek fontos szerepe van egy bizonyos májenzim működésében, amely szerepet játszik bizonyos rákkeltő vegyületek lebontásában. A szelén ezen kívül megelőzi a gyulladás kialakulását, csökkenti a tumorok növekedésének sebességét, serkenti az immunválaszt fertőzés esetén.
A köles rendszeres fogyasztása hozzájárul az öregedési folyamatok lassításához, a látás javításához, kiváló vashiányos állapotoknál, és savtúltengésnél. A köles gyulladáscsökkentő hatású gabona, ami szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében. Nem mellesleg pedig ő az első számú lúgosító gabonánk.
A kukoricának összehúzó, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő és tonizáló hatása van. Mivel többféle B-vitamint tartalmaz, hatékonyan csökkenti a stresszt, jótékony hatással van az idegrendszer és az izmok működésére is. A- és E-vitamin tartalma miatt véd a skelorizis multiplex ellen, csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kockázatát. Segíti a sejtek megújulását, sőt kálium tartalma miatt segíti a szív egészségét is. Ha kenyér helyett puliszkát fogyasztunk, csökkenthetjük a savtúltengést, és a gyomorfekély tüneteit. Mérsékelt fogyasztása által a zsírlebontás is beindulhat, hiszen olyan molekulákat tartalmaz, melyek ösztönzik a folyamatot. A kukorica liszt magas A-vitamin tartalma miatt kiváló antioxidáns, és az anyagcserét is serkenti. Cukorbetegeknek is ajánlott fogyasztani, mivel szabályozza a vércukorszintet. Beindítja a szervezet méregtelenítését, erősíti az immunrendszert, véd a tüdő-és vastagbélrák ellen, serkenti az agy működésének az egészségét