A szőlőmagőrlemény por állagú, kellemes szőlő ízű, hatékonyan felszívódik a szervezetben, tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Gyulladáscsökkentő, élénkítheti az agyműködést, erősíti az immunrendszert, csökkentheti a koleszterinszintet, megakadályozhatja az érelmeszesedést, védheti a szaruhártyát.
A szőlőmagőrlemény por állagú, kellemes szőlő ízű, hatékonyan felszívódik a szervezetben, tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Gyulladáscsökkentő, élénkítheti az agyműködést, erősíti az immunrendszert, csökkentheti a koleszterinszintet, megakadályozhatja az érelmeszesedést, védheti a szaruhártyát.
A tápiókaliszt természetes módon gluténmentes, ezért a lisztérzékenyek és a gluténmentes diétát folytatók körében kiemelkedően kedvelt. Az ősi élelmiszer nemcsak tápláló, hanem könnyen emészthető is, ami különösen fontos lehet a gyomor- és bélrendszeri problémákkal küzdők számára. Emellett a tápiókaliszt gazdag energiaforrás, amely gyorsan felszívódik, így ideális választás lehet sportolók és aktív életmódot folytatók számára is. Ahogy egyre inkább felfedezzük a tápiókaliszt előnyeit, érdemes megismerkednünk a felhasználási lehetőségeivel is, amelyek széles spektrumot ölelnek fel, az édes és sós ételektől kezdve a különféle desszertekig.
A durumliszt magasabb fehérjetartalmának és alacsonyabb glikémiás indexének köszönhetően a szénhidrátok lassabban szívódnak fel. Ez azt jelenti, hogy fokozatosan biztosít energiát, és nem okoz hirtelen vércukorszint-ingadozást, mint a hagyományos búzaliszt.
A tökmagliszt magas magnéziumtartalma miatt jótékonyan hat az idegrendszeri folyamatokra is. Ahogy a tökmag, úgy a tökmagliszt is jó E-vitamin forrás. Az E-vitamin jótékony hatású a szív- és érrendszeri panaszokra.
A magyar tönkölygabonának nagyon jó adottságai vannak. Remek vitaminforrás, klorofillt és sokféle enzimet tartalmaz. Méregteleníti a szervezetet, és növeli az energiaszintünket, továbbá kiüríti a szervezetünkből a savas anyagcsere- és bomlástermékeket. Az emberi szervezetre sokkal kedvezőbb hatása van, mint a sima, hagyományos búzának, búzalisztnek. A szakemberek azt mondják, hogy a hagyományos gabonát adalékanyagok és ízfokozók nélkül is csak 24-30 százalékban emészti meg a szervezet, míg a tönkölybúzából készült kenyér kevesebb ballasztanyagot és sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaz. Tíz deka tönkölykenyérben átlagosan 13-15 g fehérje,58-64 g szénhidrát és 3 gramm zsír van. Ez a fajta kenyér sokáig eltartható, és tíz dekagramm belőle fedezi egy felnőtt napi fehérje-, vitamin- és ásványianyag-szükségletétnek egy részét. Kifejezetten ajánlott a tönkölybúza lisztből készült kenyér vegetáriánusoknak, mivel rendelkezik azzal a teljes értékű aminósavval, ami a húsban található. Cukorbetegek számára kifejezetten ajánlják, mivel a klinikai kísérletek igazolják, hogy a tiszta tönkölybúza fogyasztói között javul a cukorbetegségben szenvedők állapota, némely betegeknél a gyógyszeradag is csökkenthető. A tönkölyliszt fehérjetartalma magasabb a hagyományos búzáénál, az aminosav tartalma is lényegesen nagyobb. Vitamin- és ásványi-anyag tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne majdnem minden B-vitamin a B12-vitamin kivételével. Réz-, vas-, mangán- és cinktartalma is meghaladja a közönséges búzáét. Kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma szintén számottevő, ezért igen népszerű az egészséges táplálkozás hívei körében.
A magyar tönkölygabonának nagyon jó adottságai vannak. Remek vitaminforrás, klorofillt és sokféle enzimet tartalmaz. Méregteleníti a szervezetet, és növeli az energiaszintünket, továbbá kiüríti a szervezetünkből a savas anyagcsere- és bomlástermékeket. Az emberi szervezetre sokkal kedvezőbb hatása van, mint a sima, hagyományos búzának, búzalisztnek. A szakemberek azt mondják, hogy a hagyományos gabonát adalékanyagok és ízfokozók nélkül is csak 24-30 százalékban emészti meg a szervezet, míg a tönkölybúzából készült kenyér kevesebb ballasztanyagot és sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaz. Tíz deka tönkölykenyérben átlagosan 13-15 g fehérje,58-64 g szénhidrát és 3 gramm zsír van. Ez a fajta kenyér sokáig eltartható, és tíz dekagramm belőle fedezi egy felnőtt napi fehérje-, vitamin- és ásványianyag-szükségletétnek egy részét. Kifejezetten ajánlott a tönkölybúza lisztből készült kenyér vegetáriánusoknak, mivel rendelkezik azzal a teljes értékű aminósavval, ami a húsban található. Cukorbetegek számára kifejezetten ajánlják, mivel a klinikai kísérletek igazolják, hogy a tiszta tönkölybúza fogyasztói között javul a cukorbetegségben szenvedők állapota, némely betegeknél a gyógyszeradag is csökkenthető. A tönkölyliszt fehérjetartalma magasabb a hagyományos búzáénál, az aminosav tartalma is lényegesen nagyobb. Vitamin- és ásványi-anyag tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne majdnem minden B-vitamin a B12-vitamin kivételével. Réz-, vas-, mangán- és cinktartalma is meghaladja a közönséges búzáét. Kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma szintén számottevő, ezért igen népszerű az egészséges táplálkozás hívei körében.
Az útifűmaghéj egy emészthetetlen étkezési rost, amely vízzel keveredve saját tömegének mintegy tízszeresét is képes magába szívni. Zselatinszerű anyaggá duzzadva végighalad a bélrendszeren, kitisztítja a lerakódott salakanyagokat, méreganyagokat. Megszüntetheti az emésztési problémákat, helyreállítja a bélflóra egészséges egyensúlyát. Az útifűmaghéj egy természetes étkezési rost, amely nagyon hasznos lehet emésztési problémáknál, magas vércukorszint vagy magas koleszterinszint esetén. Fogyókúra kiegészítésére is ajánlott, mert csökkenti az étvágyat, serkenti az anyagcserét, kitisztítja a lerakódott salakanyagokat.
A vöröslencse olyan tulajdonságokkal, melyekre, elsőre, nem is gondolnánk. Javítja az anyagcserét és az emésztést, erősíti az immunrendszert, és a daganatos betegségek megelőzésében is segít. Magas folsav tartalommal és Omega 3-6 zsírsavakkal rendelkezik.Különösen sok magnéziumot tartalmaz, de vastartalma is számottevő, tehát nőknek egyenesen kötelező lenne a fogyasztása. (A vasat tekintve fontos tudni, hogy C-vitamin bevitellel érdemes támogatni a felszívódását, azaz a lencsét érdemes friss salátával fogyasztani, esetleg némi frissen facsart citromlevet mellé.) A vöröslencsét fogyaszthatod még a kálium, kalcium, mangán, réz, jód, bór, kobalt pótlása végett is, hiszen ezekben a mikró-és makró elemekben is bővelkedik.A vörös lencse élettani hatásait, a vegán és a vegetáriánus konyha is hasznosítja, hisz fehérjében gazdag „húspótlónak” tekinthetik.Ezen túlmenően pedig bárki számára a rost, a vitaminok és az ásványi anyagok gazdagsága miatt érdemes beleilleszteni a napi ékezések közé. Nem irritálja az emésztőrendszert, és mindenki ízlésének megfelelhet.
A zabkorpa gazdag B-vitaminokban, különösen B1- és B2-vitaminban, melyek támogatják az anyagcserét és hozzájárulnak az idegrendszer egészséges működéséhez. Jelentős mennyiségű E-vitamin forrása, amely antioxidáns hatásával védi a sejteket a káros szabadgyököktől. Az ásványi anyagok tekintetében is kiemelkedő, hiszen nagymennyiségű vasat, magnéziumot, foszfort és káliumot tartalmaz. Ezek az elemek elengedhetetlenek a sejtek megfelelő működéséhez, az izmok és az idegrendszer egészségéhez.
A zab könnyen emészthetősége és magas rosttartalma miatt az anyagcsere legjobb barátja, emellett komoly szerepet kap az emésztés folyamataiban is, valamint megelőzi az elhízást és a székrekedést is. Különösen jót tesz a vastagbélnek, így a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is csökkenti. A megfelelő vitamin- és ásványi anyag-bevitel mindenki számára kulcsfontosságú, ám a rendszeresen fizikai aktivitást végzők esetében ez halmozottan igaz. A jó hír az, hogy a zab egy igen értékes gabona, hiszen nagy mértékben tartalmaz vitaminokat, például magnéziumot, foszfort, rezet, B1-vitamint, vasat, szelént, mangánt és cinket.